Zapiekanka makaronowo-kalafiorowa

    Zapiekanka makaronowo-kalafiorowa

    4polubienia
    45min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Pyszne danie dla całej rodziny. Guanciale to włoskie wędzone podgardle i można z niego zrezygnować jeśli chcemy przygotować wersję wegetariańską. Można zamiast niego użyć zwykłego podgardla, albo boczku, ale niezbyt słonego.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g kalafiora, podzielonego na różyczki
    • 50 g masła
    • oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 400 g guanciale, podgardla lub boczku, pokrojonego w kostkę
    • 500 g makaronu kokardki
    • 4 plastry serka topionego
    • 100 g sera provolone, pokrojonego w kostkę
    • 100 g parmezanu
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Kalafior ugotować na półmiękko, odcedzić.
    2. W rondelku roztopić połowę masła z odrobiną oliwy. Dodać cebulę i guanciale i smażyć, aż cebula zmięknie.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Pozostałym masłem natłuścić naczynie żaroodporne.
    4. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody al dente. Odcedzić. W tym samym garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy, dodać połowę kalafiora, makaronu, plasterki sera topionego, provolone, parmezan oraz guanciale. Delikatnie wymieszać, aby składniki się połączyły, a następnie dodać pozostały makaron i kalafior. Doprawić solą i pieprzem.
    5. Piec przez około 20 minut, aż zapiekanka będzie gorąca i rumiana.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis