Skandynawskie ciastka migdałowe

    Skandynawskie ciastka migdałowe

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Zrobione przez 95 osób

    To ulubione ciasteczka mojej rodziny. Są proste, wyjątkowe i ładne. Wspaniały przepis na imprezę z pieczeniem ciastek. Weź swój przepis ze sobą, każdy będzie go chciał odpisać!

    Składniki
    ilość porcji: 48 

    • 115 g masła
    • 200 g (1 szklanka) cukru
    • 1 jajko
    • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
    • 220 g (1 i 3/4 szklanki) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 45 g (1/2 szklanki) pokrojonych migdałów
    • 2 łyżki mleka
    • 120 g (1 szklanka) cukru pudru
    • 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
    • 60 ml (1/4 szklanki) mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 165°C.
    2. W średniej misce utrzeć masło z cukrem. Dodać jajko i aromat migdałowy, wymieszać aż masa będzie puszysta. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sól; dobrze wymieszać.
    3. Podzielić ciasto na 4 części, a każdą z nich uformować w bochenek o długości około 30 cm. Położyć po 2 bochenki na każdą z 2 blach w odległości ok. 10-12 cm od siebie. Spłaszczyć każdy bochenek ręką, tak, by miały około 7,5 cm szerokości. Spłaszczone bochenki przetrzeć pędzlem z mlekiem i posypać krojonymi migdałami.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 12 do 15 minut lub do momentu kiedy krawędzie będą lekko brązowe. Kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe, pokroić je w poprzek, pod kątem, na plasterki o szerokości ok. 2,5 cm. Kiedy ostygną skropić polewą migdałową.
    5. Polewa migdałowa: w małej miseczce wymieszać na gładką masę cukier puder z aromatem migdałowym i mlekiem. Pokropić ciasteczka.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis