Fasola cannellini z ziołami

    Fasola cannellini z ziołami

    2polubienia
    10godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszna i zdrowa przekąska, którą można podać jako dodatek do obiadu, albo zmiksować na pastę do kanapek.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 450 g białej fasoli, np cannellini
    • 500-750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego (lub wody)
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 mała czerwona cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 1 liść laurowy
    • 2-3 listki szałwii
    • 1 gałązka rozmarynu
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +8godz. moczenie  ›  Gotowe w: 10godz.10min. 

    1. Fasolę namoczyć w wodzie na 8 godzin, najlepiej na noc. Odsączyć i zalać bulionem lub wodą.
    2. Na oliwie smażyć cebulę z czosnkiem przez 5 minut. Dodać do fasoli razem z liściem laurowym, szałwią i rozmarynem. Gotować przez około 2 godziny na małym ogniu.
    3. Przed końcem gotowania doprawić solą i pieprzem. Odstawić przykryte na 30 minut, aż fasola wchłonęła cały bulion.
    4. Podawać w całości lub zmiksować na puree. Najlepiej smakuje z crostini lub bruschettą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis