Tarta z dżemem

    Tarta z dżemem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ta tarta może mieć smak twojego ulubionego dżemu lub konfitury - pamiętaj jednak, aby dobrać odpowiedni likier, aby smaki się komponowały.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 jajko
    • 2 żółtka
    • 50 g cukru
    • 150 g masła, roztopionego
    • 380 g mąki pszennej
    • 1 łyżka likieru
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 240 g dżemu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Jajko ubić z żółtkami i cukrem na jasną i gęstą masę. Dodać masło i zmiksować.
    2. Mąkę przesiać do masy, wymieszać. Dodać likier i proszek do pieczenia, wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
    3. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić i oprószyć mąką tortownicę.
    4. Tortownicę wyłożyć 2/3 ciasta. Ponakłuwać widelcem, rozprowadzić na tym warstwę dżemu.
    5. Pozostałe ciasto rozwałkować i pokroić na paski. Na dżemie ułożyć z nich szachownicę.
    6. Piec przez 30 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis