Panierowany bakłażan po włosku

    Panierowany bakłażan po włosku

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Szukasz smacznego dania na bezmięsny obiad? To plastry bakłażana w panierce usmażone na rumiano. Można je również podać na przystawkę.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 bakłażany
    • 2 jajka
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki sera pecorino lub parmezan, startego
    • kilka łyżek mąki pszennej
    • 1/2 szklanki bułki tartej
    • olej do smażenia
    • 2-3 listki mięty

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Ostrym nożem obrać bakłażana ze skórki. Pokroić w plastry o grubości 1 cm.
    2. Jajka roztrzepać z solą, pieprzem i serem.
    3. Plastry bakłażana obtaczać w mące, jajku, a następnie w bułce tartej.
    4. Na patelni rozgrzać olej i smażyć bakłażana po 5 minut z każdej strony. Odkładać na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
    5. Podawać udekorowany miętą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis