Ciasto budyniowe z delicjami

    Ciasto budyniowe z delicjami

    15polubień
    2godz.40min.


    Zrobione przez 60 osób

    Bardzo proste i pyszne ciasto bez pieczenia. Potrzebne będą herbatniki, budyń waniliowy, ciastka delicje i galaretka. Mniam!

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 250 g herbatników maślanych
    • 2 budynie waniliowe (2x45 g)
    • 1 litr mleka
    • 200 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1 opakowanie (147 g) delicji wiśniowych
    • 2 galaretki z czerwonych owoców (2x75 g)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +2godz. tężenie  ›  Gotowe w: 2godz.40min. 

    1. Prostokątną foremkę wyłożyć herbatnikami.
    2. Budynie ugotować z mlekiem według instrukcji na opakowaniu. Przestudzić.
    3. Masło utrzeć na puszysty krem, stopniowo dodawać budyń, cały czas ucierając, aż krem będzie jednolity. Wyłożyć na herbatniki. Na kremie budyniowym ułożyć delicje. Wstawić do lodówki.
    4. Galaretki rozpuścić w 400 ml wrzącej wody, odstawić do przestudzenia.
    5. Tężejącą galaretkę wyłożyć na delicje i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    KasiaKondejewska
    10

    Czy zamiast herbatnikow można użyć biszkopty? - 09 kwi 2015

    DominikaŚwiątek
    5

    A jaka blaszka pod to ciasto?? Dzisiaj będę robic a nic tam nie pisze😉 - 10 maj 2016

    autor:
    4

    ciasto.pyszne.smakowało.wszystkim. - 20 lis 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis