Nalewka z głogu

    Nalewka z głogu

    3polubienia
    160dni30min.


    Zrobione przez 17 osób

    Aromatyczna nalewka z owoców głogu. Głóg obniża ciśnienie krwi, ma działanie wzmacniające i szczególnie dobre dla serca. Owoce można zbierać po przymrozkach.

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 2 butelki

    • 500 g owoców głogu
    • 1/2 litra spirytusu
    • 1,5 szklanki cukru
    • 6 goździków

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  +160dni odstawienie  ›  Gotowe w: 160dni30min. 

    1. Owoce dokładnie przebrać i wypłukać. Wsypać do słoja. Spirytus wymieszać ze szklanką przegotowanej wody i zalać tym owoce. Przykryć i odstawić na 2 tygodnie. Co drugi dzień potrząsać słojem.
    2. Szklankę wody zagotować z cukrem i goździkami. Gotować na małym ogniu przez 5 minut. Przestudzić.
    3. Ze słoja zlać alkohol i wymieszać z syropem. Odstawić na 4 dni. Następnie przefiltrować i rozlać do butelek. Odstawić w ciemne miejsce na co najmniej 4 miesiące.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis