Czerwony barszcz z ziemniakami

    Czerwony barszcz z ziemniakami

    1polubienie
    1godz.20min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Przygotowując ten barszcz zamiast kroić warzywa ścieram je na tarce i gotuję na bulionie wołowym. Z powodzeniem można go zastąpić warzywnym i barszcz będzie wegetariański.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 marchewka
    • 1 seler
    • 1 por
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • 1 kostka bulionu wołowego
    • 2 buraki, obrane
    • 4 ziemniaki
    • 1 łyżka masła
    • 1 cebula, posiekana
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • sól i pieprz do smaku
    • sok z 1/2 cytryny (lub 2 łyżki octu)
    • 1 łyżka mąki
    • 1 łyżka śmietany 18%
    • maggi do smaku (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Marchewkę, seler i por zetrzeć na tarce, włożyć do garnka, zalać wodą. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i kostkę rosołową, i gotować przez 20 minut.
    2. Po tym czasie wrzucić obrane buraki i gotować jeszcze przez 25 minut. Wyjąć buraki, przestudzić i zetrzeć na tarce.
    3. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować przez 10-15 minut.
    4. Na maśle podsmażyć cebulę i dodać do zupy. Dodać starte buraki i czosnek, doprawić solą i pieprzem.
    5. Gdy ziemniaki są już miękkie, dodać sok z 1/2 cytryny albo 2 łyżki octu, wymieszać i gotować przez 5 minut.
    6. Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać odrobinę gorącej zupy i dobrze rozmieszać. Wlać do barszczu, wymieszać i zagotować. Na koniec można doprawić maggi wedle uznania.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis