Ruskie pierogi

    Ruskie pierogi

    1polubienie
    1godz.40min.


    Zrobione przez 7 osób

    Pierogi należą do tych dań, które są pracochłonne, ale czas i wysiłek bardzo się opłaca, bo są przepyszne. Po ugotowaniu można je lekko podsmażyć, albo podawać prosto z wody z podsmażoną cebulką.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Farsz
    • 1,5 kg ziemniaków
    • 0,5 kg sera twarogowego
    • 3 łyżki oleju
    • 2 cebule, posiekane
    • sól i pieprz do smaku
    • Ciasto
    • 1 kg mąki pszennej
    • 1/2 szklanki letniej wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Ziemniaki ugotować do miękkości. Przestudzić i obrać. Przepuścić przez maszynkę razem z serem.
    2. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać do masy ziemniaczanej, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
    3. Mąkę przesiać i stopniowo dodając wodę, zarabiać, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto.
    4. Ciasto cienko rozwałkowywać partiami, wycinać krążki (najlepiej od szklanki), nakładać farsz, składać na pół i zlepiać dokładnie boki tworząc pierogi.
    5. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Pierogi wrzucać partiami, zamieszać i gotować przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis