Murzynek z wiórkami kokosowymi

    Murzynek z wiórkami kokosowymi

    2polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 6 osób

    Szybkie i smaczne ciasto czekoladowe. Ozdobione polewą i wiórkami kokosowymi pasuje nawet na wyjątkowe okazje.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 1 kostka masła lub margaryny
    • 1,5 szklanki cukru
    • 4-5 łyżek kakao
    • 1/2 szklanki wody
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 5 jajek
    • wiórki kokosowe do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić foremkę.
    2. W rondelku zagotować margarynę z cukrem i kakao, dodać wodę i wymieszać. Odlać pół szklanki i odstawić do przestudzenia. Do reszty dodać mąkę przesianą z proszkiem i dobrze wymieszać.
    3. Do masy wbijać jajka po jednym na raz, cały czas miksując, aż masa będzie jednolita.
    4. Ciasto wyłożyć do foremki i piec przez 50 minut. Odstawić do przestygnięcia.
    5. Ciasto polać odłożoną wcześniej polewą i posypać wiórkami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis