Polskie gołąbki

    Polskie gołąbki

    9polubień
    1godz.45min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Tradycyjny przepis na pyszne danie kuchni polskiej - farsz ryżowo-mięsny zawijany w liście kapuściane - czyli smakowite gołąbki.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 główka młodej kapusty
    • 1 opakowanie (4x100 g) ryżu w saszetkach
    • 1 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
    • 2 cebule, posiekane
    • 3 łyżki oleju roślinnego
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka maggi
    • 1 kostka rosołowa

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Kapustę gotować przez około 15 minut, tak, aby cała była zanurzona w wodzie. Odcedzić i delikatnie oddzielić liście.
    2. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Gorący wymieszać z mięsem.
    3. Na oleju podsmażyć cebulę i dodać do ryżu z mięsem, doprawić solą, pieprzem i maggi. Dobrze wymieszać.
    4. Na każdy liść nakładać farsz i zawijać gołąbki. Układać je ciasno w garnku. W szklance wrzątku rozpuścić kostkę rosołową i zalać gołąbki. Przykryć i dusić przez około 20 minut, jeśli kapusta jest młoda. Jeśli kapusta jest zimowa należy gotować przez około godzinę.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis