Panierowany filet z kurczaka z ziemniaczkami i mizerią

    Panierowany filet z kurczaka z ziemniaczkami i mizerią

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczny tradycyjny obiad na każdą okazję. Złoty i chrupiący kotlet z piersi kurczaka podany z młodymi ziemniakami i mizerią.

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 filet z kurczaka
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
    • sól i pieprz do smaku
    • szczypta mielonej czerwonej papryki
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 2 łyżki bułki tartej
    • olej do smażenia
    • kilka młodych ziemniaczków
    • 1/2 łyżeczki soli
    • Mizeria
    • 2 ogórki
    • 1/2 pęczka szczypiorku
    • 1/2 pęczka koperku
    • 1 łyżeczka octu jabłkowego
    • pieprz i sól do smaku
    • 1/2 szklanki śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Filet opłukać, osuszyć, natrzeć czosnkiem, oprószyć solą, pieprzem i papryką. Wstawić do lodówki na 15 minut.
    2. Kotlet obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony.
    3. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
    4. Ogórki pokroić w cienkie plasterki. Szczypiorek i koperek posiekać. Wymieszać z ogórkami, skropić octem, oprószyć solą i pieprzem, Dodać śmietanę i wymieszać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis