Galaretka drobiowa z warzywami

    Galaretka drobiowa z warzywami

    1polubienie
    5godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczna przystawka, czyli galareta z kurczaka a'la zimne nóżki. Drobne kawałki kurczaka zastygnięte w galarecie z marchewką i natką pietruszki.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 cały kurczak (około 1,8 kg)
    • 2 marchewki
    • 3 ziarenka ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • 2,5 łyżki soli
    • 6 ziarenek pieprzu
    • 5 ząbków czosnku
    • 2 opakowania żelatyny (po 20 g)
    • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
    • plasterki cytryny do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  +3godz. tężenie  ›  Gotowe w: 5godz.10min. 

    1. Kurczaka umyć, włożyć do garnka z marchewką, zielem angielskim, liściem laurowym, solą i pieprzem. Zalać 3 litrami wody i gotować przez około godzinę, aż kurczak będzie miękki.
    2. Z wywaru wyjąć kurczaka, przestudzić. Ściągnąć skórę a mięso oddzielić od kości. Do wywaru wcisnąć czosnek, dodać żelatynę, ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem. Przecedzić przez sitko.
    3. Kurczaka pokroić w kawałeczki, marchewkę w plasterki. W salaterkach układać marchewkę, listki pietruszki i kawałki kurczaka. Zalać wywarem i odstawić do przestygnięcia. Następnie wstawić do lodówki aby galareta stężała. Podawać z cytryną lub kroplą octu.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis