Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami

    Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami

    3polubienia
    3godz.10min.


    Zrobione przez 13 osób

    Wyjątkowo smaczne ciasto na każdą okazję. Puszysty i lekki biszkopt przełożony bitą śmietaną i udekorowany truskawkami zastygniętymi w galaretce.

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • Biszkopt
    • 6 jajek
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    • 2 galaretki truskawkowe (po 75 g)
    • 2 opakowania śmietany kremówki (po 330 ml)
    • 3 opakowania śmietanfixu (po 9 g)
    • 3 łyżki cukru pudru
    • 700 g truskawek, przekrojonych na pół

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +2godz. tężenie  ›  Gotowe w: 3godz.10min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Foremkę natłuścić lub wyłożyć pergaminem.
    2. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier. Dodać żółtka i zmiksować. Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiać z proszkiem i wymieszać z masą.
    3. Ciasto przełożyć do formy i piec przez 40 minut.
    4. Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wrzątku. Odstawić do przestudzenia.
    5. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i śmietanfixem.
    6. Przestudzony biszkopt przekroić na pół i przełożyć częścią bitej śmietany. Wierzch posmarować resztą śmietany, ułożyć połówki truskawek i zalać teżejącą galaterką. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Idealny biszkopt

    Więcej informacji o tym jak upiec biszkopt bez zakalca znajdziesz w naszym artykule: "Jak upiec doskonały biszkopt?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis