Kotlety mielone z ziemniakami i surówką

    Kotlety mielone z ziemniakami i surówką

    38polubień
    1godz.10min.


    Zrobione przez 15 osób

    Tradycyjny polski obiad - kotlety mielone z młodymi ziemniakami (oczywiście w sezonie, a poza można zrobić puree) oraz surówka z marchewki i pora.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Kotlety
    • 1 kg mięsa mielonego
    • 2 cebule, posiekane
    • 4 ząbki czosnku, posiekane
    • 2 jajka
    • 1 kromka chleba, namoczona i odciśnięta
    • sól i pieprz do smaku
    • olej do smażenia

    • 1/2 kg młodych ziemniaków
    • 1 łyżeczka soli
    • 2 łyżki masła, roztopione
    • 2 łyżki koperku
    • Surówka
    • 4 marchewki, starte
    • 1/3 pora, posiekana
    • 100 g jogurtu naturalnego
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Mięso wymieszać z cebulą, czosnkiem, chlebem i jajkami na jednolitą masę. Dodać sól i pieprz.
    2. Z masy formować kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
    3. Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, polać masłem i posypać koperkiem.
    4. Marchewkę wymieszać z porem, dodać jogurt, doprawić do smaku i podawać do obiadu.

    rada

    Kotlety przed smażeniem można obtoczyć w bułce tartej. Do surówki można również dodać starte jabłko.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    3

    Przepis z moich lat młodości. Zamiast surówki polecam sałatkę szwedzką z Gomaru. Jest naprawdę świetna i nadaje sie do wielu innych przepisów na obiad polskiej kuchni. - 15 cze 2014

    marysqq
    autor:
    0

    mega pyszny obiad - 11 sie 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis