Sernik z białą czekoladą z polewą z białej czekolady i brandy

    Sernik z białą czekoladą z polewą z białej czekolady i brandy

    25polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 270 osób

    Jest to gęsty, bardzo delikatny sernik, który rozpływa się w ustach. Polewa z białej czekolady i brandy jest doskonałym uzupełnieniem. Polewam nią każdą porcję sernika, kiedy już znajdzie się na talerzu, a następnie ozdabiam całość liśćmi mięty oraz malinami lub truskawkami.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 670 g serka śmietankowego
    • 150 g (3/4 szklanki) cukru
    • 30 g (1/4 szklanki) mąki pszennej
    • 3 jajka
    • 115 g białej czekolady
    • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki do ubijania
    • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • Polewa
    • 1 szklanka słodkiej śmietanki do ubijania
    • 350 g (2 szklanki) drobno posiekanej białej czekolady
    • 60 ml (1/4 szklanki) brandy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 150°C. Owinąć zewnętrzną stronę 25 centymetrowej blachy tortowej folią aluminiową. Wewnątrz wysmarować tłuszczem.
    2. W misce zmiksować serek śmietankowy z cukrem i mąką, aż masa będzie lekka i puszysta. Wbić jajka, po jednym na raz, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Oskrobać brzegi miski i wszystko dokładnie wymieszać.
    3. Stopić 115 g białej czekolady. Wymieszać mikserem na niskiej prędkości roztopioną białą czekoladę z masą serową. Utrzymując niską prędkość miksera, powoli dodawać wanilię i 1/2 szklanki śmietany. Dobrze wymieszać. Przelać masę do przygotowanej tortownicy.
    4. Włożyć tortownicę z sernikiem do większej blachy wypełnionej ciepłą wodą. Piec w temperaturze 150°C od 50 do 60 minut, lub do momentu, aż centrum sernika lekko stężeje. Studzić przez godzinę w temperaturze pokojowej. Przed wyjęciem z tortownicy przechowywać w lodówce, aż całkowicie zastygnie.
    5. Polewa z białej czekolady i brandy: do rondelka wlać szklankę śmietany i doprowadzić do wrzenia. Obserwować uważnie, aby nie wykipiała. Wlać gorącą śmietanę do 2 szklanek drobno posiekanej białej czekolady i mieszać drewnianą łyżką, aż czekolada się rozpuści. Dodać brandy i nadal mieszać, aż składniki się dobrze połączą. Polać tym schłodzony sernik i podawać.

    Rada:

    Tortownicę owijamy folią żeby woda z większej blachy (kąpieli wodnej) nie dostała się do ciasta. Wtedy byłoby mokre. Pieczenie w kąpieli wodnej (czyli na większej blasze z wodą) sprawia, że sernik pozostaje wilgotny, nie wysycha podczas pieczenia i nie pęka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    julia444j
    autor:
    3

    Na szkolnej choince smakował wszystkim - 24 sty 2013

    Li
    autor:
    0

    Czy serek naturalny homogenizowany się nada do tego przepisu? - 24 lip 2015

    Allrecipes
    autor:
    0

    @Li: Serek homogenizowany może być zbyt mokry. Możesz użyć serka Philadelphia, albo sera na sernik, najlepiej bez dodatku śmietany i cukru. - 05 mar 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis