Ciasto jabłkowo-jagodowe z kruszonką

    Ciasto jabłkowo-jagodowe z kruszonką

    2polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Najbardziej lubię taką wersję owocową tego ciasta - z jabłkami i jagodami, ale można poeksperymentować i upiec je ze śliwkami lub truskawkami.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 400 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 kostki margaryny o temperaturze pokojowej
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
    • 2 jajka
    • 3 łyżki gęstej śmietany
    • 4 jabłka, obrane i pokrojone na ćwiartki
    • 200 g jagód
    • Kruszonka
    • 3/4 kostki margaryny o temperaturze pokojowej
    • 150 g cukru
    • 1/2 opakowania cukru waniliowego
    • 300 g mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić formę lub wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem. Dodać cukier i cukier waniliowy, margarynę, jajka i śmietanę, wymieszać na jednolite ciasto. Będzie dość kleiste.
    3. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki. Na wierzchu ułożyć ćwiartki jabłek, okrągłą stroną do góry, jedno koło drugiego. Posypać jagodami.
    4. Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść i rozkruszyć na owoce.
    5. Piec przez 40 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto na kolejne 10 minut w środku.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis