Żurek biały

    Żurek biały

    6polubień
    2dni1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Tradycyjny żurek gotowany na zakwasie z mąki żytniej, który trzeba przygotować na 2 dni wcześniej. Żurek najlepiej smakuje z jajkiem na twardo.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Zakwas na żur
    • 200 g mąki żytniej
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
    • Zupa
    • 2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 1/4 selera
    • 1 por
    • 2 kostki rosołowe (drobiowa i wołowa)
    • 1 łyżeczka vegety
    • 1 łyżka maggi (opcjonalnie)
    • 4 łyżki śmietany 18%
    • natka pietruszki do dekoracji
    • 2 jajka na twardo

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +2dni fermentowanie  ›  Gotowe w: 2dni1godz.10min. 

    1. Mąkę wsypać do naczynia glinianego i zalać letnią wodą, aby było dość rzadkie. Dodać czosnek, można też dodać łyżkę mąki pszennej. Przykryć gazą i odstawić na 2 dni.
    2. Warzywa obrać, włożyć do garnka, zalać litrem wody i zagotować. Dodać kostki rosołowe i vegetę (oraz opcjonalnie maggi), i gotować przez około 30 minut.
    3. Zupę przecedzić. (Warzywa można wykorzystać do sałatki jarzynowej.) Do wywaru dodać szklankę zakwasu, wymieszać i gotować przez 15 minut. Na końcu dodać śmietanę, wymieszać i zestawić z ognia.
    4. Na talerzu ułożyć ćwiartki jajka na twardo i zalać żurkiem. Udekorować natką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis