Zupa szczawiowa z ziemniakami

Smaczna zupa z dodatkiem szczawiu, gotowana na żeberkach wieprzowych. Używam do niej przecieru szczawiowego, który przygotowuję na wiosnę, kiedy świeżego szczawiu jest pod dostatkiem.

Lilla Mazowieckie, Polska

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 600 g żeberek wieprzowych
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 selera korzeniowego
  • 1/2 pora
  • 1 łyżeczka vegety
  • 4 ziemniaki
  • 4 łyżki przecieru szczawiowego
  • 1 łyżka maggi
  • 4 łyżki śmietany 18%

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

  1. Żeberka umyć i włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Dodać marchewkę, pietruszkę, seler, por i vegetę. Gotować przez około 30 minut.
  2. Z wywaru wyciągnąć mięso. Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Gotować przez 20 minut. Dodać przecier szczawiowy i maggi. Gotować przez 10 minut. Dodać śmietanę i podawać z żeberkami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie