Zupa szczawiowa z ziemniakami

    Zupa szczawiowa z ziemniakami

    2polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Smaczna zupa z dodatkiem szczawiu, gotowana na żeberkach wieprzowych. Używam do niej przecieru szczawiowego, który przygotowuję na wiosnę, kiedy świeżego szczawiu jest pod dostatkiem.

    Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 g żeberek wieprzowych
    • 2 marchewki
    • 1 korzeń pietruszki
    • 1/4 selera korzeniowego
    • 1/2 pora
    • 1 łyżeczka vegety
    • 4 ziemniaki
    • 4 łyżki przecieru szczawiowego
    • 1 łyżka maggi
    • 4 łyżki śmietany 18%

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Żeberka umyć i włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować. Dodać marchewkę, pietruszkę, seler, por i vegetę. Gotować przez około 30 minut.
    2. Z wywaru wyciągnąć mięso. Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. Gotować przez 20 minut. Dodać przecier szczawiowy i maggi. Gotować przez 10 minut. Dodać śmietanę i podawać z żeberkami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    WiolettaWachelka
    1

    pychotka - 09 lip 2015

    Amieszka
    autor:
    0

    Robiłam ze świeżego szczawiu, bo akurat sezon jeszcze trwa - 15 sie 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis