Szarlotka z kruszonką

    Szarlotka z kruszonką

    2polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Szarlotka to ciasto dobre na każdą okazję. Kruche, z warstwą rozpływających się w ustach jabłek i z kruszonką. Często podaję ją udekorowaną bitą śmietaną.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 125 g masła
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 cukier waniliowy (16 g)
    • 2 jajka
    • 100 g śmietany
    • 1 kg jabłek (antonówek)
    • 1/4 szklanki cukru
    • 3 łyżki bułki tartej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni C.
    2. Mąkę przesiać razem z proszkiem na stolnicę i wysiekać z masłem. Dodać cukier, cukier waniliowy, dalej siekać, aż składniki zaczną się łączyć.
    3. Dodać jajka i śmietanę, wyrobić na jednolite ciasto. Odkroić kawałek na kruszonkę i włożyć do zamrażarki.
    4. Pozostałe ciasto rozwałkować, wyłożyć nim blaszkę, ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku na złoty kolor.
    5. Jabłka obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Wymieszać z cukrem i bułką tartą. Wyłożyć na podpieczony spód. Odłożone do zamrażarki ciasto zetrzeć na wierzch jabłek. Piec przez około 40 minut, aż kruszonka będzie rumiana.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule:

    Zobacz jak to zrobić!

    Mus jabłkowy w słoiki
    Mus jabłkowy w słoiki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis