Placuszki z cukinii i ziemniaków

    Placuszki z cukinii i ziemniaków

    4polubienia
    40min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Mieszana wersja dla miłośników placków ziemniaczanych i cukiniowych. Doprawione świeżą natką pietruszki, miętą i koperkiem wyśmienicie smakują jako obiadowe danie.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g cukinii, obranej i startej na tarce
    • 250 g ziemniaków, obranych i startych
    • 2 jajka
    • 4 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
    • 2 łyżki posiekanego koperku
    • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
    • sól i pieprz do smaku
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Cukinię i ziemniaki odcisnąć z soku. Dodać jajka, mąkę i zioła, wymieszać na jednolitą masę. Doprawić papryką, solą i pieprzem.
    2. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki z obu stron na złoty kolor. Przekładać na papierowy ręcznik aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

    rada

    Placki można przygotować z samej cukinii.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis