Ziołowe placki z cukinii

    Ziołowe placki z cukinii

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne, aromatyczne placki cukiniowo-ziemniaczane z dużą iloscią świeżych ziół. Przyprawy można dostosować według upodobania, a świeże zioła zastąpić suszonymi.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 duża cukinia
    • 2 ziemniaki
    • 100 g sera żółtego, startego
    • 2 jajka
    • 5 łyżek mąki kukurydzianej
    • 2 łyżki bułki tartej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub pszennej
    • 2 łyżki oliwy
    • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
    • 1 łyżka świeżego tymianku
    • 1/2 łyżki lubczyku
    • 1/2 łyżki estragonu
    • pieprz i sól do smaku
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Cukinię i ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Odstawić aby puściły sok, a następnie odcisnąć. Dodać pozostałe składniki i zioła, wymieszać na jednolitą masę.
    2. Na patelni rozgrzać olej i smażyć niewielkie placki z obu stron na złoty kolor.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis