Sernik mamusi

    Sernik mamusi

    4polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 94 osoby

    Ten kremowy sernik smakuje pysznie z różnymi polewami - a nawet bez!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 125 g pokruszonych krakersów graham
    • 3 łyżki cukru
    • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
    • 55 g margaryny
    • 670 g serka śmietankowego
    • 300 g cukru
    • 4 jajka
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 450 g kwaśnej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +30min. studzenie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. W średniej misce wymieszać pokruszone krakersy graham z 3 łyżkami cukru, cynamonem i stopioną margaryną. Wymieszać dobrze wszystkie składniki, a następnie wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 23 cm, dobrze dociskając dłonią.
    2. W dużej misce zmiksować serek z cukrem na gładką masę. Mieszając, dodać jajka po jednym na raz, a następnie dodać wanilię i sól. Dodać śmietanę i delikatnie wymieszać.
    3. Wlać ciasto do tortownicy. Piec w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto na co najmniej 30 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis