Placki z cukinią i szpinakiem

    Placki z cukinią i szpinakiem

    4polubienia
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczny przepis na placki z tartej cukinii i szpinaku z dodatkiem sera feta. Podaję je z salsą z pomidorów doprawionych octem balsamicznym i chili.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Placki
    • 2 cukinie
    • 100 g świeżego szpinaku, posiekanego
    • 100 g sera feta, pokruszonego
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 2 łyżki posiekanej mięty
    • 1 jajko
    • sól i pieprz do smaku
    • olej do smażenia
    • Salsa
    • 2 pomidory, posiekane
    • 1 łyżka oliwy
    • 1 łyżeczka octu balsamicznego
    • szczypta chili (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Cukinie obrać, wydrążyć nasiona i zetrzeć miąższ na tarce. Posolić i odstawić aby puściły sok. Odcisnąć.
    2. Do cukinii dodać szpinak, fetę, czosnek i miętę, wymieszać. Dodać jajko i doprawić solą i pieprzem.
    3. Na patelni rozgrzać olej i smażyć małe placki z obu stron na rumiano.
    4. W miseczce wymieszać pomidory z oliwą i octem. Wedle upodobania można dodać chili. Podawać z plackami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis