Królik po włosku

    Królik po włosku

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 3 osoby

    Pyszny i szybki sposób na przyrządzenie królika. Wyjątkowa kombinacja smaków - kapary, rodzynki, orzechy piniowe. Warto spróbować! Smakuje z ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 królik, pokrojony na kawałki
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 marchewka, posiekana
    • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
    • sól i pieprz do smaku
    • 200 g passaty
    • 125 ml białego wina
    • 1 łyżka kaparów
    • 1 łyżeczka rodzynek
    • 1 łyżeczka orzechów piniowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W rondlu rozgrzać oliwę i obsmażyć królika ze wszystkich stron na rumiano. Dodać cebulę, marchewkę i rozmaryn.
    2. Kiedy królik będzie już rumiany, oprószyć go solą i pieprzem. Dodać passatę i wino, wymieszać. Dodać kapary, rodzynki i orzechy, gotować na dużym ogniu przez kilka minut. Zmniejszyć ogień, wymieszać i przykryć. Gotować przez około 30 minut, aż sos będzie gęsty a mięso miękkie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    IzabelaBednarczyk
    1

    pomimo, ze mieszkam we wloszech mialam obawy ugotowania krolika. Jednak wyprobowalam ten przepis i wspaniale, smakowalo wszystkim. Jestem przekonana, ze teraz czesciej bede przyrzadzac krolika. - 13 lis 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis