Conchiglioni z białym serem i bekonem

    Conchiglioni z białym serem i bekonem

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Włoskie conchiglioni czyli duże makaronowe muszle nadziewane czosnkową masą z białego sera i kawałkami przysmażonego bekonu.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 20 sztuk makaronu muszle (conchiglioni)
    • 2-3 łyżki oliwy
    • 2 pory (białe części)
    • olej do smażenia
    • 1/3 pęczka natki pietruszki, posiekanego
    • 250 g tłustego białego sera
    • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
    • sól i pieprz do smaku
    • 10 plastrów bekonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Makaronowe muszle ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i skropić oliwą aby się nie sklejały.
    2. Pora oczyścić i umyć, białe części warzywa pokroić w drobne plasterki. Podsmażyć na oleju przez 5 minut aż zmięknie. Wymieszać z posiekaną natką pietruszki.
    3. Tłusty biały ser przełożyć do miseczki i dokładnie rozetrzeć, dodać do niego usmażonego wystudzonego pora i czosnek, doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.
    4. Farszem napełniać makaronowe muszelki.
    5. Na patelni podsmażyć na rumiano boczek, lekko ostudzić i pokroić na paseczki, a następnie poukładać je na każdej muszelce.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis