Kuleczki wołowe z dipem

    Kuleczki wołowe z dipem

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Małe kuleczki mięsne smażone na głębokim tłuszczu podawane z pikantnymi dipami. Mogą być również wykorzystane jako składnik szaszłyków.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 20 kuleczek

    • Kuleczki
    • 1 kg chudej mielonej wołowiny
    • 2 ugotowane ziemniaki
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
    • 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka oliwy
    • 1 szklanka bułki tartej do obtoczenia
    • olej do smażenia
    • Dipy
    • 2 jogurty naturalne
    • 1/2 pęczka natki pietruszki
    • mały ząbek czosnku
    • sól i pieprz do smaku
    • sproszkowane suszone pomidory
    • oregano

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

      Kuleczki:

    1. Mięso przełożyć do szklanego naczynia.
    2. Ugotowane ziemniaki dokładnie rozgnieść widelcem i dodać do mięsa.
    3. Do mięsa wbić jajko, doprawić gałką, papryką, pieprzem i solą i dodać 1 łyżkę oliwy. Masę dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia składników.
    4. Z mięsa formować małe kuleczki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym głębokim oleju. Odsączyć kuleczki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
    5. Dipy:

    6. Jogurty wlać do dwóch osobnych miseczek.
    7. Do jednego wkroić natkę pietruszki, wcisnąć mały ząbek czosnku, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
    8. Do drugiego dodać sproszkowane suszone pomidory, oregano, sól i pieprz.
    9. Dipy odstawić na godzinę w chłodne miejsce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis