Miniserniczki z manadrynką

    Miniserniczki z manadrynką

    1polubienie
    1godz.40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Puszyste serniczki zapiekane w małych żaroodpornych miseczkach z dodatkiem owoców. Proste w przygotowaniu - wykwintne w podaniu.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Kruche ciasto
    • 300 g mąki
    • 120 g zimnego masła
    • 100 g cukru
    • 2 łyżki zimnej wody
    • 1 jajko
    • tłuszcz do wysmarowania foremek
    • 8 żaroodpornych miseczek - kokilek (średnica 8 cm, głębokość 4-5 cm)
    • Masa serowa
    • 350 g zmielonego twarogu na sernik
    • 3 jajka
    • 120 g cukru
    • 2 łyżki kaszy manny
    • skórka otarta z 1/4 cytryny
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 puszka mandarynek w zalewie

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Kruche ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i cukier. Wszystko drobno poszatkować, następnie dodać jajko i dwie łyżki zimnej wody, wszystko zagnieść na gładkie ciasto i odstawić do lodówki na 30 minut, aby się schłodziło.
    2. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    3. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyciąć krążki o średnicy 10 cm. Kokilki posmarować tłuszczem i wylepić je ciastem.
    4. Podpiec przez 10 min.
    5. Ser zmiksować w mikserze razem z jajami, cukrem, kaszą manną, skórką cytrynową i cukrem waniliowym na gładką masę.
    6. Zmiksowany ser wlewać do żaroodpornych miseczek z podpieczonym ciastem. Piec przez 30 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić wykałaczką, czy ser już się upiekł. (Po wyciągnięciu wykałaczki z masy serowej powinna być ona sucha.)
    7. Po upieczeniu serniczków wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić wypieki jeszcze na 15 minut.
    8. Po wyjęciu i ostudzeniu serniczków, na każdym położyć po kawałku mandarynek odsączonych z zalewy.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule:

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis