Kapuśniaczki

    Kapuśniaczki

    4polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszne kapuśniaczki z kruchego ciasta są bardzo dobrym dodatkiem do wigilijnego barszczu. Czasem przygotowuję je w wersji z lekko słodkiego ciasta - zamiast soli dodaję 30 g drobnego cukru.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 20 pasztecików

    • Ciasto kruche
    • 170 g mąki
    • 110 g schłodzonego masła
    • 2 żółtka
    • 1/2 łyżeczki soli
    • Farsz
    • 400 g kapusty kiszonej
    • 4 suszone grzyby, drobno pokrojone
    • 1 średnia marchew, starta na grubej tarce
    • 300 g pieczarek, drobno pokrojonych
    • 2 cebule, pokrojone w drobną kostkę
    • olej do smażenia
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 jajko, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Przygotować kruche ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać schłodzone masło pocięte na kawałki, wszystko posiekać nożem. Następnie dodać sól i żółtka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 30 minut.
    2. Kiszoną kapustę poszatkować i ugotować z drobno pokrojonymi suszonymi grzybami. W połowie gotowania do kapusty dodać startą marchew. Czas gotowania 10-15 minut.
    3. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    4. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w drobna kostkę i podsmażyć razem z cebulą na rozgrzanym oleju.
    5. Ugotowaną kapustę dobrze odcedzić i wymieszać razem z cebulą i pieczarkami, doprawić solą i pieprzem.
    6. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Z ciasta wykrawać kwadraty o bokach 8 cm.
    7. Na każdym kawałku ciasta układać kapuściany farsz i zawijać trójkąty, zlepiać brzegi i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować trójkąty rozkłóconym jajkiem.
    8. Kapuśniaczki piec przez 15-20 minut aż się zarumienią.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis