Sajgonki z mięsem mielonym

    Sajgonki z mięsem mielonym

    4polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 32 osoby

    Jedno z moich ulubionych azjatyckich dań. Sajgonki można przygotowywać z różnymi farszami: mięsnym, wegetariańskim, albo z krewetkami. Podaję je z sosem sojowym lub z sosem słodko-kwaśnym.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 15 sajgonek

    • 6 sztuk grzybów mun
    • 60 g makaronu sojowego
    • 1 cebula
    • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
    • olej do smażenia
    • 1/3 małej kapusty pekińskiej, poszatkowanej
    • 1 mała marchew, pokrojona w cienkie słupki
    • 1 jajko
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
    • 50 g kiełków rzodkiewki lub innych
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • ostra papryka w proszku
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 opakowanie krążków papieru ryżowego (12-15 sztuk)
    • olej do głębokiego smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Grzyby mun zalać przegotowaną, gorącą wodą i zostawić aż staną się miękkie i spęcznieją. Po 5-6 minutach odcedzić i pokroić w cienkie paseczki.
    2. Makaron sojowy zalać wrzątkiem i odstawić na 5-7 minut pod przykryciem. Następnie odcedzić i pokroić na krótsze części.
    3. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i poddusić wraz z mięsem mielonym na łyżce oleju.
    4. Do dużej miski wrzucić przygotowane wcześniej składniki: podsmażone mięso, makaron, grzyby mun, dodać kapustę i marchew, jajko, czosnek, kiełki i 2 łyżki sosu sojowego (można dodać łyżkę oleju). Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
    5. Do dużego naczynia, np. do garnka, wlać gorącą wodę. W wodzie maczać papier ryżowy przez kilka sekund, aż lekko zmięknie.
    6. Na każdym krążku układać po 2 łyżki farszu i zawijać najpierw brzegi a następnie w rulonik.
    7. Sajgonki smażyć w dużej ilości mocno rozgrzanego oleju (np. we frytkownicy), na złoty kolor. (Sajgonki muszą być całe pod olejem.) Odkładać na papierowe ręczniki w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis