Sajgonki z mięsem mielonym
1 / 1 Zdjęcie:  mar_janna
Następne

Sajgonki z mięsem mielonym

Jedno z moich ulubionych azjatyckich dań. Sajgonki można przygotowywać z różnymi farszami: mięsnym, wegetariańskim, albo z krewetkami. Podaję je z sosem sojowym lub z sosem słodko-kwaśnym.

mar_janna Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość sztuk: 15 sajgonek

  • 6 sztuk grzybów mun
  • 60 g makaronu sojowego
  • 1 cebula
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • olej do smażenia
  • 1/3 małej kapusty pekińskiej, poszatkowanej
  • 1 mała marchew, pokrojona w cienkie słupki
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
  • 50 g kiełków rzodkiewki lub innych
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ostra papryka w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 opakowanie krążków papieru ryżowego (12-15 sztuk)
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

  1. Grzyby mun zalać przegotowaną, gorącą wodą i zostawić aż staną się miękkie i spęcznieją. Po 5-6 minutach odcedzić i pokroić w cienkie paseczki.
  2. Makaron sojowy zalać wrzątkiem i odstawić na 5-7 minut pod przykryciem. Następnie odcedzić i pokroić na krótsze części.
  3. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i poddusić wraz z mięsem mielonym na łyżce oleju.
  4. Do dużej miski wrzucić przygotowane wcześniej składniki: podsmażone mięso, makaron, grzyby mun, dodać kapustę i marchew, jajko, czosnek, kiełki i 2 łyżki sosu sojowego (można dodać łyżkę oleju). Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
  5. Do dużego naczynia, np. do garnka, wlać gorącą wodę. W wodzie maczać papier ryżowy przez kilka sekund, aż lekko zmięknie.
  6. Na każdym krążku układać po 2 łyżki farszu i zawijać najpierw brzegi a następnie w rulonik.
  7. Sajgonki smażyć w dużej ilości mocno rozgrzanego oleju (np. we frytkownicy), na złoty kolor. (Sajgonki muszą być całe pod olejem.) Odkładać na papierowe ręczniki w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

Idealnie ugotowany makaron?

Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie