Konfitury z owoców dzikiej róży

    Konfitury z owoców dzikiej róży

    4polubienia
    15godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Dość pracochłonny proces przygotowania tej konfitury w pełni rekompensuje jej smak. Jest wprost doskonała jako nadzienie do pączków.

    Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 5 słoiczków

    • 2 kg owoców dzikiej róży
    • 1/2 kg cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 10godz.  ›  +4godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 15godz. 

    1. Owoce bardzo dokładnie wypłukać. Przekroić na pół, oczyścić z ziarenek i włosków, jeszcze raz dokładnie umyć. Wsypać do brytfanny i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C na 8 godzin.
    2. Przełożyć do rondla, dodać szklankę wody i gotować na małym ogniu przez około godzinę, od czasu do czasu mieszając, aż owoce będą miękkie.
    3. Przetrzeć przez sito. Włożyć z powrotem do rondla, dodać cukier i smażyć przez około godzinę, często mieszając. Odstawić na kilka godzin (najlepiej na noc).
    4. Na następny dzień ponownie smażyć przez około godzinę, aż konfitura zrobi się szklista. Nakładać do wyparzonych słoików.
    5. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 20 minut, po czym wyjąć ostrożnie z garnka (najlepiej drewnianymi szczypcami), postawić na czystej ściereczce i pozostawić do ostygnięcia.

    Przetwory owocowe

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat przygotowywania przetworów owocowych koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Przetwory owocowe". Znajdziesz tam informacje o owocach, słoikach, temperaturach, pasteryzacji - a wszystko okraszone zdjęciami!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis