Spaghetti w stylu włoskim

    Spaghetti w stylu włoskim

    10polubień
    30min.


    Zrobione przez 9 osób

    Na zimne i ponure dni nie ma lepszej opcji na obiad jak aromatyczne spaghetti z mięsnym sosem i warzywami. Dobór ziół zależy od upodobania - ja często używam mieszanki włoskiej. Obowiązkowo posypane parmezanem.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 łyżki oleju roślinnego
    • 1 cebula, posiekana
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 500 g mielonej wołowiny
    • 1 szklanka białego wytrawnego wina
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
    • 1 mała cukinia, pokrojona w kostkę
    • 1/2 łyżeczki oregano
    • 1/2 łyżeczki bazylii
    • 1/4 łyżeczki rozmarynu
    • szczypta szałwii
    • 1 puszka pomidorów krojonych
    • sól i pieprz do smaku
    • 400 g makaronu spaghetti
    • kilka łyżek startego parmezanu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać mięso, rozdrobnić drewnianą łyżką i zrumienić. Osączyć z nadmiaru tłuszczu i dolać wino. Dusić przez 5 minut.
    2. Dodać paprykę, cukinię i zioła. Dusić przez kolejne 5 minut. Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem i dusić przez 10 minut.
    3. W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron al dente. Odcedzić. Podawać z sosem, posypany parmezanem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    damian2n
    autor:
    0

    Super!!! - 11 maj 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis