Makaron z sosem pesto

    Makaron z sosem pesto

    Zapisz do ulubionych
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ten przepis to wariacja na temat pesto. Jest tu sporo ziół - pietruszka, szałwia, rozmaryn i mięta. Ten sos doskonale pasuje do makaronu albo ryżu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 30 g świeżej bazylii
    • 15 g natki pietruszki
    • 5 listków szałwii
    • 15 g świeżego rozmarynu
    • 1 łyżka listków mięty
    • 1 ząbek czosnku
    • skórka otarta z 1/2 cytryny
    • 4-5 łyżek oliwy z oliwek
    • 500 g makaronu penne lub farfalle
    • 50 g suszonych pomidorów, pokrojonych w paski
    • sól i pieprz do smaku
    • 7 migdałów, posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W blenderze zmiksować zioła z czosnkiem i skórką z cytryny. Dalej miksując stopniowo dodawać oliwę, aż sos będzie gęsty.
    2. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Odłożyć 2 łyżki wody a resztę odcedzić. W misce wymieszać połowę pesto z łyżką wody po gotowaniu makaronu i łyżką oliwy. Dodać połowę makaronu, wymieszać. Dodać do reszty makaronu i wymieszać razem z pozostałym pesto, łyżką wody i oliwy. Doprawić do smaku. Dodać pomidory, wymieszać.
    3. Nakładać na talerze i podawać posypane migdałami.

    sposób podawania

    Można posypać startym serem pecorino lub zaostrzyć smak płatkami chili.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis