Wątróbka wołowa z jabłkami

    Wątróbka wołowa z jabłkami

    Zapisz do ulubionych
    2godz.45min.


    Zrobione przez 9 osób

    Fantastyczny sposób na przyrządzenie wątróbki. Delikatna, ze słodyczą smażonych jabłek i cebuli. Polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 400 g wątróbki wołowej, pokrojonej w cienkie plasterki
    • 500 ml mleka
    • 50 g masła
    • 3 cebule, cienko pokrojone
    • 3 jabłka, cienko pokrojone
    • sól do smaku
    • 200 g mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +2godz. moczenie  ›  Gotowe w: 2godz.45min. 

    1. Wątróbkę namoczyć w mleku i odstawić na 2 godziny.
    2. Na patelni roztopić połowę masła, dodać cebulę i jabłka, posolić i smażyć na wolnym ogniu, aż będą rumiane. Odłożyć na bok
    3. Wątróbkę odsączyć i obtoczyć w mące. Na patelni roztopić pozostałe masło i obsmażyć wątróbkę. Posolić, dodać cebulę z jabłkami i smażyć przez kilka minut. Wyłączyć ogień, przykryć i zostawić na 10 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis