Sernik doskonały

    Sernik doskonały

    4polubienia
    1godz.40min.


    Zrobione przez 590 osób

    To najlepszy sernik na świecie - prawdziwie nowojorski! Odstaw ten sernik żeby ostygł, a później przechowuj w lodówce.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 125 g (1 i 1/2 szklanki) pokruszonych krakersów graham
    • 100 g (1/2 szklanki) cukru
    • 55 g roztopionego masła
    • 1 120 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 5 jajek
    • 2 żółtka
    • 350 g (1 i 3/4 szklanki) cukru
    • 15 g (1/8 szklanki) mąki pszennej
    • 60 ml (1/4 szklanki) słodkiej śmietanki do ubijania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Nagrzać piekarnik do 200°C.
    2. Wymieszać pokruszone krakersy z 1/2 szklanki cukru i roztopionym masłem. Rozprowadzić mieszaninę na spodzie tortownicy o średnicy 23 lub 25 cm i dobrze docisnąć dłonią.
    3. W dużej misce wymieszać na gładką masę ser z jajkami i żółtkami. Dodać pozostałą 1 i 3/4 szklanki cukru, mąkę i śmietanę. Wymieszać na gładką masę. Wlać ciasto do przygotowanej tortownicy.
    4. Piec w temperaturze 200°C przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 100°C i kontynuować pieczenie przez 1 godzinę lub do czasu, aż masa serowa się zetnie. Odstawić sernik żeby ostygł, a później przechowywać w lodówce.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis