Grillowany bakłażan z pomidorami

    Grillowany bakłażan z pomidorami

    Zapisz do ulubionych
    13min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Cienkie plastry bakłażana podane z sosem ze świeżych pomidorów i pachnącej bazylii. Błyskawiczne w przygotowaniu i smaczne jako wegetariański dodatek do dań lub przystawka.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 12 cienkich plastrów bakłażana
    • 1 garść świeżej bazylii
    • 1 szczypta soli
    • 2 pomidory śliwkowe, pokrojone na ćwiartki i bez pestek
    • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    • 1/2 łyżeczki octu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 3min.  ›  Gotowe w: 13min. 

    1. Bakłażana ułożyć na tacce i grillować przez 2-3 minuty, w międzyczasie przewracając raz.
    2. W blenderze zmiksować bazylię z solą. Dodać pomidory, oliwę i ocet. Miksować przez kilka sekund, skosztować i ewentualnie doprawić solą.
    3. Gotowe bałażany polać sosem. Dodatkowo można skropić oliwą i udekorować listkami bazylii.

    rada

    Do sosu można dodać posiekany czosnek, a zamiast świeżej bazylii dodać oregano.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis