Polędwica wieprzowa z jabłkami i cebulą

    Polędwica wieprzowa z jabłkami i cebulą

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszny przepis na polędwicę duszoną w winie Marsala z dodatkiem jabłek i cebuli. Danie, które na pewno zachwyci gości na przyjęciu.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku, lekko rozgnieciony
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 700 g)
    • 1 cebula, pokrojona w plasterki
    • 125-180 ml wina Marsala
    • 2 jabłka Granny Smith, nieobrane i pokrojone w 2 cm kliny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. W głębokim garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć czosnek. Wyjąć czosnek z garnka. Polędwicę oprószyć solą i pieprzem i zrumienić ze wszystkich stron na oliwie pozostałej w garnku. Odłożyć na bok.
    2. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać wino i jabłka. Posolić i wymieszać. Na wierzch położyć polędwicę, przykryć i dusić przez 20 minut. W międzyczasie przewrócić mięso na drugą stronę.
    3. Polędwicę wyjąć z garnka i odstawić na 5 minut. Jeśli sos jest rzadki, jeszcze chwilę gotować, aby odparował.
    4. Mięso pokroić i polać sosem.

    rada

    Sos można wzbogacić dodając łyżkę masła. Można również podwoić proporcje i przyrządzić od razu dwie polędwiczki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis