Lekka sałatka z serem brie

    Lekka sałatka z serem brie

    5polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 7 osób

    Lekka sałatka z kurczakiem i serkiem brie. Podaję ją ze świeżą bagietką lub z chrupiącymi grzankami posmarowanymi masłem.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1 pierś z kurczaka
    • sól i pieprz do smaku
    • olej do smażenia
    • 1 opakowanie (120 g) serka brie
    • mała główka sałaty lodowej
    • 1 średni ogórek, pokrojony w plasterki
    • 3 pomidory, pokrojone w ósemki
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
    • Vinaigrette
    • 5 łyżek oliwy
    • 3 łyżki octu winnego
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą i pieprzem, odstawić na 30 minut.
    2. Na rozgrzanym oleju usmażyć zamarynowane mięso z obu stron na rumiano, ostudzić i pokroić w paski.
    3. Patelnię rozgrzać bez tłuszczu i usmażyć na niej ser brie, aby się lekko zrumienił. Ostudzić i pokroić w trójkąty.
    4. Sałatę podzielić na listki, opłukać i osuszyć. Większe liście porwać na mniejsze części.
    5. Wszystkie składniki ułożyć w salaterce, delikatnie wymieszać.
    6. Oliwę połączyć z octem winnym, solą i pieprzem. Dodać czosnek, wszystko razem dokładnie wymieszać. Sosem polać sałatkę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis