Ruloniki drobiowe z gruszką

    Ruloniki drobiowe z gruszką

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Delikatne mięso drobiowe na słodko, duszone w winie. Przygotowane w ten sposób roladki kroję na mniejsze części i podaję jako zakąski.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 600 g piersi z kurczaka
    • sól
    • biały pieprz
    • 2 duże twarde gruszki
    • 10 g płynnego miodu
    • 60 g masła
    • 30 ml białego wytrawnego wina

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z błonek. Piersi można przekroić na pół uzyskując mniejsze kawałki i lekko roztłuc tłuczkiem do mięsa. Natrzeć solą i pieprzem.
    2. Gruszki umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić jedną w cienkie paski, a drugą w plasterki.
    3. Na każdym kawałku kurczaka rozsmarować odrobinę miodu i ułożyć po kawałku gruszki pokrojonej w paski.
    4. Mięso zwinąć w ruloniki i spiąć wykałaczkami, aby nie rozpadły się podczas smażenia.
    5. W rondlu rozgrzać 40 g masła i zrumienić na nim ruloniki z każdej strony smażąc je przez 2-3 minuty.
    6. Do rondla z mięsem wlać wino, doprawić solą i pieprzem, i dusić mięso pod przykryciem jeszcze przez 20 minut.
    7. Na osobnej patelni rozgrzać resztę masła i podsmażyć plasterki drugiej gruszki na złoty kolor. Lekko dosłodzić miodem.
    8. Uduszone ruloniki wyciągnąć z wina, wyciągnąć wykałaczki i przełożyć mięso na talerz. Polać lekko słodkim sosem z gruszek.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis