Skrzydełka w miodowej glazurze

    Skrzydełka w miodowej glazurze

    4polubienia
    6godz.55min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Słodko-pikantne, delikatne skrzydełka z kurczaka. Najpierw się je obgotowuje, a potem piecze. Najlepiej smakują z ryżem i sałatą z sosem winegret.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg skrzydełek z kurczaka
    • 5 łyżek oleju roślinnego
    • 5 łyżek sosu sojowego
    • 4 łyżki płynnego miodu
    • 1 łyżeczka startego imbiru
    • oregano
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +6godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 6godz.55min. 

    1. Skrzydełka umyć i oczyścić. W garnku zagotować wodę z solą i wrzucić skrzydełka; gotować je przez 10 minut. Odstawić aby ostygły.
    2. Do dużej miski wlać olej, sos sojowy, miód i przyprawy, wszystko wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
    3. Obgotowane, wystudzone skrzydełka włożyć do marynaty i dokładnie je w niej obtoczyć.
    4. Mięso pozostawić w marynacie przez 5-6 godzin w chłodnym miejscu.
    5. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C.
    6. Skrzydełka obtoczone w marynacie równomiernie rozłożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 30 minut.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis