Paszteciki z pieczarkami i żółtym serem

    Paszteciki z pieczarkami i żółtym serem

    4polubienia
    2godz.15min.


    Zrobione przez 9 osób

    Kruche rogaliki-paszteciki z nadzieniem z pieczarek i żółtym serem w środku. Bardzo dobre jako przekąska do czerwonego barszczu.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 30 rogalików

    • Kruche ciasto
    • 200 g mąki
    • 110 g masła
    • 2 jajka
    • 1/2 łyżeczki soli
    • Nadzienie
    • 2 średnie cebule, pokrojone w drobną kostkę
    • olej do smażenia
    • 500 g pieczarek
    • sól i pieprz do smaku
    • 200 g żółtego sera w kostce
    • 1 jajko, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. Najpierw przygotować kruche ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej schłodzone masło pocięte na kawałki, wszystko posiekać nożem. Następnie dodać sól i jajka, wszystko razem dokładnie zagnieść na jednolitą masę.
    2. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 50 minut.
    3. W międzyczasie przygotować nadzienie: Na rozgrzanym oleju przysmażyć na złoty kolor pokrojoną w drobna kostkę cebulę.
    4. Pieczarki umyć, obrać i drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do podduszonej cebulki. Usmażyć, aby odparowała z nich woda i doprawić do smaku solą i pieprzem.
    5. Żółty ser pokroić w cienkie słupki.
    6. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    7. Schłodzone kruche ciasto rozwałkować na grubość 3-4 milimetrów i pokroić na kwadraty o bokach 8 cm.
    8. Na jeden z rogów cista nałożyć nadzienie: łyżkę pieczarek i kawałek żółtego sera. Ciasto zwinąć w rulon, zaczynając od rogu z nadzieniem, następnie pozawijać końce, tak aby powstał kształt rogalika.
    9. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować je rozkłóconym jajkiem.
    10. Rogaliki piec przez 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis