Rozetki

    Rozetki

    3polubienia
    45min.


    Zrobione przez 86 osób

    Te smakołyki smaży się za pomocą specjalnego zestawu do rozetek, a następnie posypuje cukrem.

    Składniki
    ilość porcji: 30 

    • 2 jajka
    • 1 łyżka cukru
    • 125 g (1 szklanka) przesianej mąki pszennej
    • 235 ml (1 szklanka) mleka
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 1/4 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Dobrze wymieszać jajka z cukrem i solą. Dodać pozostałe składniki i mieszać aż powstanie gładka masa.
    2. Zanurzyć formę do rozetek w gorącym oleju (190 stopni C) na 2 minuty.
    3. Odsączyć nadmiar oleju z formy. Zanurzyć formę w cieście na 0,5 cm od górnej krawędzi formy, a następnie natychmiast zanurzyć formę w gorącym oleju (190 stopni C).
    4. Smażyć rozetki aż nabiorą złotego koloru, około 30 sekund. Podnieść, odwrócić, by rozetka obciekła z tłuszczu. Widelcem zepchnąć rozetkę z formy na podstawkę z papierowymi ręcznikami.
    5. Ponownie podgrzać formę przez 1 minutę; usmażyć następną rozetę.
    6. Posypać rozetki cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    oleńka
    autor:
    2

    Bardzo dobre ciasto- a więc 5 gwiazdek dla tego przepisu. Trzeba stale uważać, żeby olej nie był zbyt gorący. Jeśli rozetki ciężko odpadają od formy, a z wierzchu są przypieczone - oznacza to, że olej jest zbyt gorący (będą niedopieczone wewnątrz, a spalone z zewnątrz). Jeśli smażą się zbyt długo - będą tłuste. Trzeba znaleźć "złoty środek" i dużo przy nich roboty, a później szybko znikają - 02 lip 2010

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis