Sałatka z tuńczyka i fasoli cannellini

    Sałatka z tuńczyka i fasoli cannellini

    Zapisz do ulubionych
    15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Oryginalna w smaku sałatka we włoskim stylu - tuńczyk, cannellini i koper włoski doprawione sokiem z pomarańczy i szałwią. Warto spróbować!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 puszki fasoli cannellini
    • 400 g tuńczyka w oliwie
    • 1 mała czerwona cebula, cienko pokrojona
    • 1/2 kopru włoskiego, cienko pokrojonego
    • sok z 1/2 pomarańczy
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 2-3 listki szałwii, posiekane
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 łyżki oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Fasolę przepłukać i odsączyć. Lekko odsączyć tuńczyka i wymieszać z fasolą, rozdrabniając palcami większe kawałki ryby. Wierzch posypać cebulą i koprem.
    2. W miseczce wymieszać sok pomarańczowy z czosnkiem, szałwią, solą, pieprzem i oliwą. Skropić sałatkę i podawać.

    rada

    Najlepiej użyć dobrej jakości tuńczyka z puszki w oliwie. Jeśli dodamy tuńczyka w zalewie sałatka nie będzie smaczna.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis