Sałatka z gruszką i serem pecorino

    Sałatka z gruszką i serem pecorino

    Zapisz do ulubionych
    15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Pyszna i prosta sałatka, która będzie doskonałym dodatkiem do obiadu. W miarę możliwości użyj czerwonej gruszki Anjou, a sałatka będzie wyglądać pięknie na stole!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g mieszanki różnych sałat (rukola, sałata rzymska)
    • 1 dojrzała gruszka, nieobrana i pokrojona w plasterki
    • 55 g orzechów pekan
    • 55 g sera pecorino, startego
    • Vinaigrette
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 łyżka białego octu winnego
    • 1/2 łyżeczki musztardy
    • 1 łyżeczka miodu
    • 6 łyżek oliwy z oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. W salaterce wymieszać sałatę z gruszką i orzechami.
    2. W miseczce wymieszać sok z cytryny z octem, musztardą i miodem. Cały czas mieszając, dolewać oliwę. Wymieszać na jednolity sos. Wymieszać z sałatką, posypać serem i podawać.

    zamiennik

    Zamiast orzechów pekan można użyć orzechów laskowych lub pistacji.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis