Makaron bucatini po rzymsku

    Makaron bucatini po rzymsku

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 5 osób

    Jedno z najprostszych, ale i najsmaczniejszych dań z kuchni włoskiej. Makaron bucatini jest podobny do spaghetti ale nieco grubszy i z dziurką w środku - przypomina rurkę. Guanciale to włoskie wędzone podgardle, które można zastąpić naszym polskim podgardlem albo boczkiem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g makaronu bucatini
    • 300 g guanciale (lub podgardla)
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 5 łyżek startego sera pecorino
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W dużej ilości osolonej wody gotować makaron 3-4 minuty krócej niż zalecane na opakowaniu. Zachować kilka łyżek wody, a makaron odcedzić.
    2. Guanciale pokroić w kostkę i smażyć na wolnym ogniu, aż tłuszcz się wytopi i mięso będzie chrupiące z wierzchu ale wciąż miękkie w środku. Dodać ugotowany makaron, zwiększyć ogień, dodać kilka łyżek wody z gotowania makronu, wymieszać i chwilę jeszcze podgrzewać, aż makaron osiągnie pożądaną miękkość.
    3. Dodać ser, doprawić pieprzem, wymieszać aby ser się roztopił. Od razu podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis