Połówki ziemniaka zapiekane z warzywami

    Połówki ziemniaka zapiekane z warzywami

    6polubień
    55min.


    Zrobione przez 6 osób

    Ziemniaki w mundurkach zapiekane z warzywami wyśmienicie smakują jako osobne danie z dodatkiem gęstej śmietany lub jako dodatek do mięs.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 8 dużych ziemniaków (mniej więcej jednej wielkości)
    • 2 marchewki
    • 100 g pieczarek
    • 1 por
    • 200 g masła
    • sól i pieprz do smaku
    • 200 g żółtego sera, startego
    • pęczek koperku, posiekany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Ziemniaki dokładnie wyszorować i ugotować w mundurkach.
    2. Marchewkę i pieczarki umyć i obrać; zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    3. Pora oczyścić i umyć, pokroić w cienkie plasterki.
    4. Na patelni rozgrzać 50 g masła, podsmażyć pory, marchewkę i pieczarki, doprawić solą i pieprzem do smaku.
    5. Ugotowane ziemniaki przekroić na połówki i wydrążyć ze środka odrobinę miąższu (tak aby zmieściły się co najmniej 2 łyżki farszu warzywnego).
    6. Do wydrążonych połówek ziemniaków wkładać farsz warzywny, na wierzchu ułożyć odrobinę masła.
    7. Połówki ziemniaków układać w żaroodpornym naczyniu, zapiekać przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. (Nie trzeba wcześniej rozgrzewać piekarnika.)
    8. Pięć minut przed końcem pieczenia ziemniaki posypać startym żółtym serem. Po wyjęciu z piekarnika posypać posiekanym koperkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis