Zielone tartaletki na słono

    Zielone tartaletki na słono

    3polubienia
    2godz.20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Małe pikantne tartaletki z porem, groszkiem i żółtym serem. Można przygotować w wersji z boczkiem lub z pieczarkami.

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 8 -10 foremek o średnicy 8 cm

    • Ciasto
    • 200 g mąki pszennej
    • 120 g zimnego masła
    • 1 żółtko
    • około 1/4 łyżeczki soli
    • 2 łyżki zimnej wody
    • Farsz
    • 500 g porów
    • 1 łyżka masła
    • sól i pieprz do smaku
    • 100 g zielonego mrożonego groszku
    • 1 łyżeczka listków tymianku
    • 1 jajko
    • 300 ml śmietany
    • 100 g startego żółtego sera
    • tłuszcz do wysmarowania foremek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Przygotować kruche ciasto: przesianą mąkę, zimne masło, sól i jedno żółtko posiekać nożem i szybko zagnieść z 2 łyżkami zimnej wody. Odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
    2. W między czasie przygotować farsz: pora umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski. Poddusić go na patelni na rozgrzanym maśle aż stanie się miękki.
    3. Doprawić solą i pieprzem, wrzucić zamrożony groszek i liście tymianku, wszystko razem dokładnie wymieszać.
    4. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    5. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i cienko rozwałkować, wykroić z niego kółka o średnicy 9 cm i wylepić nimi foremki wysmarowane tłuszczem.
    6. Ciasto podpiec przez około 10-15 minut, aż się zarumieni. Wyjąć z piekarnika, ale go nie wyłączać.
    7. Na podpieczone spody tartaletek wyłożyć równomiernie farsz z zielonych warzyw.
    8. W głębokim talerzu roztrzepać jajko ze śmietaną z odrobiną soli i pieprzu i zalać nim tartaletki.
    9. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
    10. Na 5 minut przed końcem pieczenia wierzch każdej małej tarty posypać startym serem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis