Słodkie jabłka smażone w cieście

    Słodkie jabłka smażone w cieście

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 5 osób

    Wszystkim i małym i dużym posmakują te jabłka. Można oprószyć cukrem lub cynamonem. Smaczne na deser lub przekąskę.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 200 g mąki pszennej
    • 4 łyżki cukru
    • 3 łyżki proszku do pieczenia
    • 1 szczypta soli
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 250 ml mleka
    • 2 jabłka, pokrojone na kawałki
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem i solą. Dodać jajko i mleko, zmiksować, na końcu dodać jabłka.
    2. W głębokim rondlu rozgrzać grubą warstwę oleju. Łyżką nakładać jabłka w cieście na gorący olej i smażyć na rumiano. Układać na papierowym ręczniku aby wchłonął tłuszcz. Podawać na ciepło.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis