Rosyjska zupa z zieloną fasolką i ziemniakami

    Rosyjska zupa z zieloną fasolką i ziemniakami

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 121 osób

    To przepis, który znalazłam w książce z przepisami wegetariańskimi wiele lat temu. Zmodyfikowałam go do swoich potrzeb i do tej pory regularnie gotuję tę zupę. Jest zdrowa i wspaniale smakuje. Można dodać warzyw sezonowych, aby ją urozmaicić. Smacznego!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 łyżka oleju roślinnego
    • 1 duża cebula, przekrojona na pół i pokrojona w cienkie plasterki
    • 4 czerwone ziemniaki, pokrojone w kostkę
    • 225 g zielonej fasolki, pokrojone na 2,5 cm kawałki
    • 1200 ml bulionu warzywnego, drobiowego lub wołowego
    • 2 łyżki pełnoziarnistej mąki pszennej
    • 115 g kwaśnej śmietany
    • 180 g kiszonej kapusty wraz z sokiem
    • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
    • 1 szczypta soli i pieprzu do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Olej roślinny rozgrzać w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać cebulę i zeszklić, aż zmięknie i będzie przezroczysta (ok. 5 minut). Dodać ziemniaki i zieloną fasolkę i gotować, aż fasola lekko zmięknie (około 5 minut).
    2. Dodać bulion warzywny. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować, aż ziemniaki zmiękną (około 15 minut). Do kwaśnej śmietany wmieszać mąkę, a następnie dodawać tę mieszaninę, po łyżeczce na raz do gotującej zupy. Dodać kapustę kiszoną i koperek, a następnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut, a następnie podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Amieszka
    autor:
    0

    Użyłam tylko 2 czerwonych ziemniaków i dodałam trochę jarzynki do zup. Polecam. - 14 wrz 2015

    WiolettaWachelka
    0

    Jak dla mnie pycha - 06 sie 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis