Pieczeń z boczku pachnąca ziołami

    Pieczeń z boczku pachnąca ziołami

    5polubień
    1godz.50min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Bardzo łatwa do przyrządzenia, tania i smaczna. Jedyny minus to jej kaloryczność, dlatego najczęściej piekę ją na Święta :)

    mar_janna Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 800 g-1 kg surowego boczku
    • główka czosnku, obrać każdy ząbek i rozgnieść
    • sól i pieprz do smaku
    • ½ pęczka świeżego tymianku
    • ½ pęczka świeżej natki pietruszki
    • ½ pęczka świeżej bazylii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Płat boczku rozciąć w miarę potrzeby i lekko rozbić, tak aby można było zwinąć go w rulon. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem.
    3. Zioła dokładnie umyć i wszystkie razem drobno poszatkować, rozłożyć równomiernie na boczku.
    4. Boczek zwinąć w rulon i mocno obwiązać nitką kuchenną.
    5. Na rozgrzanej patelni teflonowej (najlepiej bez dodatku tłuszczu) lekko obsmażyć boczek ze wszystkich stron, a następnie włożyć do żaroodpornego naczynia i piec około 90 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis